Smykke, Deens voor ornament : “een compositie of versieringselement dat tot doel heeft een voorwerp, gebouw of delen daarvan te versieren of op te luisteren”. Opsmukken dus.

Werk. Wijze.

Ik hou niet van überstrakke, onpersoonlijke interieurs die rechtstreeks uit een catalogus of showroom lijken te komen en waar amper in geleefd mag worden. Gezelligheid, originaliteit, authenticiteit en humor zorgen er uiteindelijk voor dat je ergens echt kan thuiskomen.

De meeste interieurbladen bezorgen je hiervoor inspiratie met hopen. Ze brengen verslag uit van de laatste trends en tonen alles wat binnen die bepaalde stijl past. Mijn werkwijze is net iets anders: elk concept valt als een puzzel in mekaar, afhankelijk van sterke beelden, kleuren en prints die me aanspreken, en van originele vintage spullen die ik vind tijdens mijn shoppingtrips. Ik pluis magazines uit, bezoek beurzen en design events en ben dus op de hoogte van alles wat er speelt, maar trends zijn niet mijn leidraad. Elk seizoen vind je mooie spullen in de winkels, in vrijwel alle stijlen en kleuren, en daarmee vul ik dan elk concept verder aan..

concept_trash_treasure

Vintage. Vondsten.

Naast de decoratieve waarde van tweedehands spullen zijn het duurzame aspect, de kwaliteit en functionele vormgeving vaak een meerwaarde. Toch is het vooral het verhaal erachter, het karakter van een vintage object, dat voor mij altijd de doorslag geeft. Kunstenaar/textielontwerper William Morris zei “Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful”. Niks mis met happy hoarding dus, als je daardoor je huis vult met mooie spullen die je gelukkig maken.

Er is geen shortcut om tweedehands schatten te vinden. Ik struin vaak rommelmarkten af, loop kringwinkels plat en check dagelijks 2dehands.be.  Ik neem er de tijd voor om echt goed te zoeken, en kom daardoor zelden met lege handen thuis.

Met al die vintage vondsten stel ik pakketten samen:  groepjes van enkel tweedehands spullen zoals vazen, lampen, servies, … Alles binnen de specifieke stijl en kleuren van één bepaald concept.  Binnenkort meer hierover!

Decoratie. Inspiratie.

Er is geen gouden regel voor de perfecte styling. Ik ben ervan overtuigd dat je eigen smaak voor een unieke stijl zorgt en op termijn ook niet gaat vervelen zo lang je maar durft te experimenteren. Kijk welke Smykke-sfeer of kleurgroep bij jou past en pik er hetgene uit dat jou aanspreekt. Dat kan een kussen zijn, verlichting, een meubelstuk, servies, behang, …

Door al deze producten voor te stellen naast een sprekend sfeerbeeld, bezorg ik jullie graag een verse dosis inspiratie, en een idee van hoe producten mekaar kunnen versterken door ze op een originele manier te combineren.

Ik probeer zoveel mogelijk stijlen te coveren: soms met een iets vrouwelijkere touch of stoerdere invalshoek, fris voor de zomer of warm en gezellig voor de winter, excentriek of basic, … Ook qua budget is er speelruimte: de meeste items zijn betaalbaar, maar ik toon ook exclusievere eyecatchers, design klassiekers – al dan niet puur ter inspiratie.

Om wat structuur te brengen in de huishoudelijke chaos verdeel ik elk concept in deze 6 rubrieken :
.

rubrieken

huis-thuis-small
Alles over woondecoratie: kussens, plaids, vazen, schalen, planten, bloemen, dozen, manden, kandelaars, tapijten, behang, meubeltjes, …

pot-pint-small
Alles voor keuken en tafel: servies, bestek, glazen, mokken, voorraadpotten, tafellakens, servetten, theedoeken, …

dag-nacht-small
Alles voor bad en bed: lakens, dekens, badhanddoeken, douchegordijnen, spiegels, kledingrekken, manden, …

aan-uit-small
Alles over verlichting: hanglampen, staanlampen, vloerlampen, wandlampen, bureaulampen, tafellampen, …

papier-hier-small
Alles van kantoor tot cadeaus: notitieboekjes, potloden, opbergdozen, cadeaupapier, laptop sleeves, kalenders, …

mini-monsters-small
Alles voor kinderkamers: dekbedovertrekken, knuffelbeesten, kussens, voorleesboeken, kleurpotloden, speelgoed, …

 

.

Sociaal . Kanaal .

Op deze website kan je de decoratieconcepten uitpluizen op de homepage, updates volgen via de blog, en je door sfeermuziek en filmpjes op de playlists nog meer in elk verhaal verdiepen. Benieuwd naar meer? Check naast de Smykke Facebook pagina ook deze social media :

instagram

Op de Instagram pagina van Smykke kan je zien waar ik inspiratie haal:
tijdens shoppingtrips, workshops, bij tentoonstellingen, op beurzen…


instagram-test2

Dit zijn beelden van bij Espoo (Antwerpen), vintage paradijzen Depot09 (Gent) en Ivonne (Antwerpen) en een antiekwinkeltje in de wijk Nørrebro in Kopenhagen. Workshops over kleur volgde ik oa. bij Wootwoot via Roomin en bij Boss Paints. Bij Atelier Solarshop volgde ik een initiatie Kintsugi (Japanse keramiek). De dolfijnen maakten deze zomer het mooie weer bij Kunstenfestival Watou, het werk van Jean Julien zag ik in Watt (Gent). Tijdens Salone del Mobile in Milaan ontdekte ik het werk van Mieke Meijer. De vrolijke tafels zijn van Dries Otten, deze waren te zien op Interieur Kortrijk.

 

pinterest

Elk beeld dat ik gebruik in mijn moodboards kan je terugvinden op deze Pinterest pagina. Voor elk concept is er een apart bord, met bij elk sfeerbeeld zo volledig mogelijke copyright informatie (bron website, naam van fotograaf, stylist of kunstenaar, … ) Voor de producten die ik voorstel, staat er op het bijhorende Pinterest bord een link naar een online verkooppunt.

pinterest-overzicht

In de slideshows op de homepage vermeld ik telkens het merk of de ontwerper, waardoor je zelf andere shops kan opzoeken: online of bij jou in de buurt. Al de voorgestelde items zijn te koop op het moment dat ik deze concepten samenstel, maar ik kan de beschikbaarheid uiteraard niet garanderen. Ik zorg regelmatig voor updates, zodat wanneer producten door een uitverkoop of een nieuw seizoen niet langer verkrijgbaar zijn, elk concept aangevuld wordt met nieuwe items.