MALIK

_MALIK-banner-
Bamako, Mali, vroege jaren 60: het nachtleven bruist, de energie is waanzinnig. De onafhankelijkheid wordt uitbundig gevierd door lokale nachtraven. De jonge fotograaf Malick Sidibé was erbij in clubs, op trouwfeesten, kerstvieringen, voetbalmatchen en op de legendarische surprise parties die hij zelf organiseerde. Zijn on-the-spot portretten ontwikkelde hij tegen de volgende ochtend om ze dan te koop te zetten in de vitrine van zijn studio: kleine afdrukken op een gekleurd kartonnetje geplakt, gerangschikt per feest of locatie . Malick – met of zonder de c van deze “chemises”- , de James Brown van de fotografie, het oog van Bamako, … het kind moet nu eenmaal een naam hebben en Malik it is.
Zijn foto’s werden hier en daar verwerkt in dit concept:  “joie de vivre” straalt van de contrastrijke zwart-wit beelden af en versterkt het meest neutrale kleurenpalet van Smykke so far. Laat je door deze slideshows inspireren als je van zachte aardetinten, warme materialen, eenvoudige basics en ambachtelijke producten houdt. Dit zonder al teveel poespas, maar wel met een duidelijk etnisch accent. De warme stem van Jimi Hendrix, de geur van oranjebloesem, een ijverige lentezon, … Stap binnen  in de wereld van Malik.

Welkom.

huis thuis

kussens . plaids . vazen . schalen . planten . bloemen . dozen . manden . kandelaars . tapijten . behang . . .


.

Hadithi : “verhaal” in het Swahili en de naam van het Belgisch-Keniaans mandenmerk dat hier zeker niet mocht ontbreken. Fantastisch initiatief, oeroude traditie en een geweldig product dat in elk interieur past. Heel fijn is het labeltje met info over de plaats waar je mand gemaakt is én een foto met het verhaal van de dame die ze heeft geweven.
Over vakmanschap gesproken: check in de Malik-playlist zeker het filmpje over het werk van Floris Wubben. Tijdens onze opleiding Interieurvormgeving woonden we in hetzelfde studentenhuis, tegenwoordig vind je zijn vazen, sculpturen en objecten over de hele wereld: in shops van Chloé en Isabel Marant, in musea van Den Bosch tot New York. Hij is een vaste waarde tijdens design events zoals de Dutch Design Week in Eindhoven en bij Rosanna Orlandi tijdens Salone de Mobile in Milaan. Met een eigenzinnige blik, zelfgemaakte extrusiemachines en een uniek productieproces creëert Floris telkens opnieuw originele objecten, met de Twin shape uit de non-functional reeks als persoonlijke favoriet.

*** toelichting vintage vondsten *** 

pot pint

servies . bestek . glazen . mokken . voorraadpotten . tafellakens . servetten . theedoeken . . .

.

Na een gezellige avond met vrienden aan een tafel vol soulfood, soultrain-gewijs met de stapels vaat richting keuken. Serveerschalen in basic terracotta, handgemaakte broodplanken, degelijk servies met een onregelmatige vorm of een spikkeltje in het aardewerk, … Motownklassiekers door de boxen, de vaatdoekjes met etnische print van Ferm Living in het sop: bring it on.

*** toelichting vintage vondsten *** 

dag nacht

lakens . dekens . badhanddoeken . douchegordijnen . spiegels . kledingrekken . manden . . .

.

Deels te danken aan de terugkeer van de Memphis stijl, deels terug in the picture sinds de Britse designer Max Lamb zijn Marmoreal collectie voorstelde in 2014: terrazzo. De badkamers die Lamb ism design studio Dzek ontwikkelde, passen perfect binnen dit concept.
Terrazzo is een composietmateriaal dat al bestaat sinds de 15e eeuw, maar tegenwoordig is het all over the place. Decoratief en duurzaam, en daardoor terug te vinden in heel gevarieerde toepassingen: werkbladen in de keuken, stofjes, vloeren, meubels, … Het wordt gemaakt uit cement, stukjes marmer en natuursteen, glas, metaal of andere restmaterialen. Fijn initiatief is de Bottle-Up Foundation: ism Nederlandse ontwerpers wordt het glasafval van en in Zanzibar gemengd met cement en verwerkt tot meubeltjes met de typische terrazzo look.

*** toelichting vintage vondsten *** 

aan uit

hanglampen . staanlampen . vloerlampen . wandlampen . bureaulampen . tafellampen . . .

.

Malik heeft een ruime keuze wat verlichting betreft. De vormen zijn sober, de kleuren neutraal, het licht erg helder of subtiel, sfeervol. Qua materiaalgebruik kan het echter alle kanten op, de ene uitvoering al wat etnischer dan de andere. Laat je inspireren door deze selectie van armaturen in rotan, terracotta, kurk, papier, gebrandschilderd glas, hout, karton, koord of textiel.

*** toelichting vintage vondsten *** 

papier hier

notitieboekjes . potloden . opbergdozen . cadeaupapier . laptop sleeves . audio . kalenders . . .

.

Kraftpapier, what else. Het stevige papier met een grove vezel en typsiche bruine kleur wordt gebruikt voor opbermandjes, cadeaupapier en notitieboekjes. Met nog een aantal eenvoudige accessoires in hout en kurk gaat Malik back to bureau-basics.

*** toelichting vintage vondsten *** 

papier hier

dekbedovertrekken . knuffelbeesten . kussens . voorleesboeken . kleurpotloden . speelgoed . . .

.

Mini Malik houdt van knutselen. En van apen. In het stapelbed ligt een grote knuffelaap, op de kast staat een opwindaapje en op de schouw een houten exemplaar. Met wit en zwart als hoofdkleuren in de kamer, zorgen houten spullen ervoor dat het gezellig, warmer wordt. Houten speelgoed, puzzels, letters, wandlampen, een mobiel, …  met als topfavoriet de houten popjes en robots van Loulou and Tummie.

*** toelichting vintage vondsten *** 

×

Bij elk concept voeg ik een playlist toe: beeld en klank om het plaatje compleet te maken. Dit kan gaan van sfeermuziek tot performance art, van cartoons tot documentaires. Deze 8 filmpjes zijn alvast mijn favorieten om de sfeer rond Malik te versterken.
.

 

×

Volg zeker de Pinterest pagina van Malik als je up-to-date wil blijven! Hier post ik regelmatig nieuwe producten en inspirerende sfeerbeelden. Ook vind je hier elk beeld uit deze slideshows, samen met zo volledig mogelijke copyrightinformatie én een online verkooppunt.