JAFAR

_JAFAR-banner-

Kom binnen in een nieuwe “grot der wonderen”. Het huis van Jafar is tot de nok gevuld met souvenirs van fantastische reizen. Niets maakt een interieur zo authentiek als objecten met een persoonlijk verhaal die je terug katapulteren naar bijv. je kindertijd of tropische oorden. Dit concept zorgt voor een gepaste aanvulling van die hebbedingen met decoratieve items in knallende kleuren: een uitbundige, exotische sfeer gegarandeerd. Patronen zijn strak grafisch in zwart en wit, subtiel etnisch met frisse accenten of overdreven groot in felle kleuren. Materialen gaan van ambachtelijke cementtegels tot luxueuze, 100% wollen designer tapijten. Niets is te gek, alles valt te combineren. Zélfs Jafar’s 1001 kamelen, een lama-servies van Donna Wilson in de rubriek Pot_Pint, én een paard zonder naam in de bijhorende playlist. Het kind moet nu eenmaal een naam hebben en Jafar it is.

Welkom.

huis thuis

kussens . plaids . vazen . schalen . planten . bloemen . dozen . manden . kandelaars . tapijten . behang . . .xxx.

.

De clash der patronen: XL bladeren, geometrische printjes, etnische tekeningen, … Eclecticisme ten top. Zwart/witte strepen zorgen voor een eenvoudige, sterke basis. In het werk van Daniel Buren, waar ik hier een paar voorbeelden van toon, zijn die strepen altijd 8,7cm breed. Binnen dit decoratieconcept staat er geen maat op én hoeft er niet binnen de lijnen gekleurd te worden. Citroen? Banaan? Alle tinten geel komen aan bod en wat het groen betreft, hoef je de richtlijnen van Pantone niet te volgen. Greenery mag dan wel de kleur van het jaar zijn, dat zal Jafar worst wezen. Alle kleuren groen worden vertegenwoordigd door zijn waanzinnige verzameling planten, al heeft hij voor de verdere aankleding van zijn interieur een lichte voorkeur voor diep smaragdgroen.

*** toelichting vintage vondsten *** 

pot pint

servies . bestek . glazen . mokken . voorraadpotten . tafellakens . servetten . theedoeken . . .

.

Tussen de soep en de patatten door: de kunstige snijplanken van designer duo Muller Van Severen. De creaties van Fien Muller en Hannes Van Severen bevinden zich in het spanningsveld tussen kunst en gebruiksvoorwerp, en dat is met deze cutting boards niet anders. Elke set bestaat uit 4 snijplanken en een messing haak om ze tegen de muur te hangen. Verschillende geometrische vormen en het sterke kleurgebruik… Haalt het esthetische aspect het van de functionaliteit?
Ook mooi voor in de keuken en op tafel is de bestekset die Muller Van Severen – net zoals de snijplanken – ontwierp voor Belgisch designlabel Valerie Objects. Deze samenwerking met Serax zou binnenkort gelanceerd worden. 

*** toelichting vintage vondsten *** 

dag nacht

lakens . dekens . badhanddoeken . douchegordijnen . spiegels . kledingrekken . manden . . .

.

Een oorwurm zonder weerga, die “Arabian Nights” van Jafar. Voor de mysterieuze 1001 nachten zou satijnzacht, smaragdgroen bedlinnen niet misstaan. Voor een midnight swim zijn er XL badlakens in uitgesproken uni-kleuren, met een speels bollenpatroon of geometrische print. Kleren worden opgehangen aan strak vormgegeven kapstokken in geel, groen, basic wit of zwart.

*** toelichting vintage vondsten *** 

aan uit

hanglampen . staanlampen . vloerlampen . wandlampen . bureaulampen . tafellampen . . .

.

Geen magische wonderlampen en vriendelijke geesten helaas, maar wel een paar mooie designklassiekers of de herinterpretatie van zo’n icoon. Konstantin Grcic stak de OK lamp van Flos in een nieuw jasje en won er in 2014 de prestigieuze prijs Compasso d’Oro mee. Ook hier passeren ontwerpen van Muller Van Severen de revue, naast hedendaagse draadlampen en een minimalistische lamp van Muuto. De E27 lamp van dit populaire Scandinavische merk is lief voor je portemonnee, verkrijgbaar in 13 kleuren en door zijn eenvoud geschikt voor elk interieur.

*** toelichting vintage vondsten *** 

papier hier

notitieboekjes . potloden . opbergdozen . cadeaupapier . laptop sleeves . audio . kalenders . . .

.

Een kleurboost voor je werkplek? Search no more : Van notitieboekjes tot ipad sleeves, van cadeaupapier tot opbergdoosjes in geel en/of groen, het ene printje al wat drukker dan het andere. Een monochroom werk van Ellsworth Kelly zou niet misstaan tegen de muur in Jafar’s bureau. Deze kunstenaar is bekend om zijn hard edge, minimale schilderijen in groot formaat met heldere vormen en kleuren. Eind vorig jaar bezocht ik een indrukwekkende tentoonstelling van zijn schilderijen, tekeningen en collages in museum Voorlinden. Deze is helaas afgelopen, maar maak zeker even kennis met deze eigenzinnige kunstenaar via de video in de Jafar playlist.

*** toelichting vintage vondsten *** 

papier hier

dekbedovertrekken . knuffelbeesten . kussens . voorleesboeken . kleurpotloden . speelgoed . . .

.

Niet overdrijven? Toch wel! Uit de kluiten gewassen Legoblokken doen dienst als lunchbox of opbergdoos. De speelse drinkbeker die Richard Hutten ontwierp, heeft gigantische oren en een toepasselijke naam: Dombo. In het Nederlands heten deze mokken Domoor en daar valt dan weer een flauwe bananenmop over te maken. Ik bespaar ze je.

*** toelichting vintage vondsten *** 

×

Bij elk concept voeg ik een playlist toe: beeld en klank om het plaatje compleet te maken. Dit kan gaan van sfeermuziek tot performance art, van cartoons tot documentaires. Deze filmpjes zijn alvast mijn favorieten om de sfeer rond Jafar te versterken.
.

 

×

Volg zeker de Pinterest pagina van Jafar als je up-to-date wil blijven! Hier post ik regelmatig nieuwe producten en inspirerende sfeerbeelden. Ook vind je hier elk beeld uit deze slideshows, samen met zo volledig mogelijke copyrightinformatie én een online verkooppunt.