BANNER_JUDITH

Vergeet de Bijbelse interpretatie van Judith, de vrome vrouw die haar volk van de vijand verlost. De weergave van Gustav Klimt past beter bij de femme fatale die ik in gedachten hield bij het samenstellen van dit concept. Klimts portret straalt vrouwelijkheid uit, “sensualiteit met een verwoestende kracht”, also sprach Wikipedia.
Die vrouwelijkheid is ook terug te vinden in de luxueuze, stijlvolle lingerie die een andere Judith (Van Herck) ontwerpt. Een combinatie van materialen zoals bij het setje Rosa Gold, van zwarte Franse kant met goud leder, past perfect binnen dit verhaal. Spannende contrasten, uitgesproken prints en fijne materialen, van ethnische accessoires tot gouden Art Deco accenten, … De invalshoek van dit decoratieconcept is vrouwelijk maar de interpretatie ervan is ruim, zoals je kan zien in onderstaande slideshows.

Het kind moet nu eenmaal een naam hebben en Judith it is.

Welkom.

huis thuis

kussens . plaids . vazen . schalen . planten . bloemen . dozen . manden . kandelaars . tapijten . behang . . .

.

Accessoires in zwart, wit en goud zijn de basis voor deze stijl. Sommige objecten zijn sterke basics, eenvoudig in enkel deze unikleuren, andere hebben een geometrisch Art Deco motief, ethnische print, of zijn afgewerkt met een subtiel gouden accent. Gezelligheid troef, met veel zachte kussens in de zetel, een zwart schapenvachtje op de vloer en een warme gloed van kaarslicht. Genoeg kandelaars om uit te kiezen in elk geval. Ook een selectie van bijzettafeltjes deze keer: tijdloos door hun uitgepuurde vormgeving en het kwalitatieve materiaal, opvallend door hoogglans bladen en een speelse print, of sculpturaal zoals In-Hale van Ben Storms, die robuust en (wat lijkt) fragiel materiaal moeiteloos combineert in deze eyecatcher.

 

Hetzelfde effect kan je bekomen met bovenstaande vintage alternatieven in wit, zwart en goud. Van een Hollywood style vitrine rek van Belgo Chrome, salontafels in geaderd marmer en alle soorten vazen en ander keramiek, tot een Emmanuelle stoel als typerend pronkstuk voor dit styling verhaal.

.

pot pint

servies . bestek . glazen . mokken . voorraadpotten . tafellakens . servetten . theedoeken . . .

.

Bitter, puur zwart goud wordt uitgeschonken in een kop met een printje, de glazen met gouden rand staan klaar voor als het iets decadenter mag. Ook gouden bestek heeft altijd een feestelijk effect, of het nu klassiek of strak vormgegeven is.

 

.

Dat zwart goud smaakt misschien nog beter uit een kopje van het Boch Damier servies. Vintage alternatieven genoeg in bovenstaande slider, om dit concept ook in je keuken of aan de eettafel door te trekken.

.

dag nacht

lakens . dekens . badhanddoeken . douchegordijnen . spiegels . kledingrekken . manden . . .

.

Mirror, mirror … De Transcience spiegels van Lex Pott en David Derksen zijn bij dit concept zeker de vermelding waard: Pott liet bepaalde vlakken van de ronde, driehoekige en rechthoekige spiegels meer of minder oxideren waardoor er kleurgradaties ontstonden.

 

.

Ook tweedehands zijn er spiegels in alle maten en vormen te vinden, met een gouden lijst of een zwart blokpatroon aan de rand bijvoorbeeld. Ideaal binnen dit verhaal, net als de Emmanuelle stoel in de dressing, of de ingelegde juwelenkistjes op het dressoir.

.

aan uit

hanglampen . staanlampen . vloerlampen . wandlampen . bureaulampen . tafellampen . . .

.

Binnen deze rubriek gaat het van sfeerlampen met een warme, gouden gloed tot hanglampen met een gitzwart geometrisch armatuur. De klassieker Pipistrello van Gae Aulenti mocht hier niet ontbreken, net als stijlvolle armaturen van de Belgische firma’s Wever & Ducré en Delta Light. Voor verschillende kamers, budgetten, sferen en smaken: een selectie verlichtingsarmaturen ter inspiratie.

 

.

Qua verlichting zijn er heel wat vintage design armaturen te vinden die passen binnen dit concept. Hier zie je oa. wandlampen van Jules Wabbes, tafellampen van Louis Kalff en Marianne Starck, en de Erpe bureaulamp.

.

papier hier

notitieboekjes . potloden . opbergdozen . cadeaupapier . laptop sleeves . audio . kalenders . . .

.

Rock, paper, scissors? Die laatste mogen deze keer in blinkend goud, net als de ballonnen en piñata’s. Omdat er altijd wel een reden is voor een feestje.

 

.

Ook in een bureau kan je deze sfeer creëren, bijvoorbeeld met bovenstaande boekensteunen in zwart marmer, een macrame wandhanger, art deco magazine rek of klokje.

.

mini monsters

dekbedovertrekken . knuffelbeesten . kussens . voorleesboeken . kleurpotloden . speelgoed . . .

.

Wanneer de meest ondeugende wildebrassen ‘s avonds uitgeteld neerploffen in hun tipi of onder een dekentje, mag daar een zachte knuffelpop bij, of een kussen met uiltjesprint.  Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker.

 

.

En voor de moeilijke slapers nog even een rondje rond de tafel of een blokje om, op de arm of in een mooie vintage kinderwagen. De stoere Lotus trapauto staat startklaar voor morgen.

×

Op de Pinterest pagina van Judith vind je elk beeld uit deze slideshows, samen met zo volledig mogelijke copyrightinformatie én een online verkooppunt. Hier post ik ook nieuwe producten en inspirerende sfeerbeelden.

(De producten in de slideshows zijn geselecteerd in 2016 en mogelijk niet meer verkrijgbaar. De vintage items werden in diezelfde periode te koop aangeboden op 2dehands.be maar zijn intussen verkocht en daarom niet toegevoegd op Pinterest.)

×

update 18/07/2020:  I recently decided to wrap up the vintage chapter of smykke.be, and am now selling the sets that were curated for the 6 different concepts on 2dehands.be. For each set that’s sold, I’ll  donate 5€ to the Sheltersuit Foundation. I hope you’ll find something you like and treat yourself or maybe surprise a friend with some vintage treasures. Enjoy the shopping!

JUDITH_set 1_1

JUDITH_set 1_2

SET_JU_1

.

JUDITH_set 2_1

JUDITH_set 2_2

SET_JU_2

.

JUDITH_set 3_2
SET_JU_3

 

×

Tenslotte nog een playlist: beeld en klank om het plaatje compleet te maken en de sfeer rond dit concept te versterken, gaande van sfeermuziek tot performance art, van cartoons tot documentaires. Enjoy!

×

Graag nog meer inspiratie? Check de andere concepten!

AGATHA

GEORGES

FRANCES

JAFAR

MALIK