BANNER_JAFAR

Kom binnen in een nieuwe “grot der wonderen”. Het huis van Jafar is tot de nok gevuld met souvenirs van fantastische reizen. Niets maakt een interieur zo authentiek als objecten met een persoonlijk verhaal die je terug katapulteren naar bijv. je kindertijd of tropische oorden. Dit concept zorgt voor een gepaste aanvulling van die hebbedingen met decoratieve items in knallende kleuren: een uitbundige, exotische sfeer gegarandeerd. Patronen zijn strak grafisch in zwart en wit, subtiel etnisch met frisse accenten of overdreven groot in felle kleuren. Materialen gaan van ambachtelijke cementtegels tot luxueuze, 100% wollen designer tapijten. Niets is te gek, alles valt te combineren. Zélfs Jafar’s 1001 kamelen, een lama-servies van Donna Wilson in de rubriek Pot_Pint, én een paard zonder naam in de bijhorende playlist. Het kind moet nu eenmaal een naam hebben en Jafar it is.

Welkom.

huis thuis

kussens . plaids . vazen . schalen . planten . bloemen . dozen . manden . kandelaars . tapijten . behang . . .

.

De clash der patronen: XL bladeren, geometrische printjes, etnische tekeningen, … Eclecticisme ten top. Zwart/witte strepen zorgen voor een eenvoudige, sterke basis. In het werk van Daniel Buren, waar ik hier een paar voorbeelden van toon, zijn die strepen altijd 8,7cm breed. Binnen dit decoratieconcept staat er geen maat op én hoeft er niet binnen de lijnen gekleurd te worden. Citroen? Banaan? Alle tinten geel komen aan bod en wat het groen betreft, hoef je de richtlijnen van Pantone niet te volgen. Greenery mag dan wel de kleur van het jaar zijn, dat zal Jafar worst wezen. Alle kleuren groen worden vertegenwoordigd door zijn waanzinnige verzameling planten, al heeft hij voor de verdere aankleding van zijn interieur een lichte voorkeur voor diep smaragdgroen.

 

.

Een gelijkaardig effect kan je bekomen met bovenstaande vintage alternatieven, van betaalbaar keramiek tot designklassiekers zoals de knalgele stapelbare kandelaar van Fritz Nagel voor BMF, de Bobby trolley van Joe Colombo en stoel model 4875 van Carlo Bartoli, beide voor Kartell.

pot pint

servies . bestek . glazen . mokken . voorraadpotten . tafellakens . servetten . theedoeken . . .

.

Tussen de soep en de patatten door: de kunstige snijplanken van designer duo Muller Van Severen. De creaties van Fien Muller en Hannes Van Severen bevinden zich in het spanningsveld tussen kunst en gebruiksvoorwerp, en dat is met deze cutting boards niet anders. Elke set bestaat uit 4 snijplanken en een messing haak om ze tegen de muur te hangen. Verschillende geometrische vormen en het sterke kleurgebruik… Haalt het esthetische aspect het van de functionaliteit?
Ook mooi voor in de keuken en op tafel is de bestekset die Muller Van Severen – net zoals de snijplanken – ontwierp voor Belgisch designlabel Valerie Objects. Deze samenwerking met Serax zou binnenkort gelanceerd worden. 

.

Met een tweedhands geel koffieservies van Boch La Louviere, fifties keukenkast, of draadmandje voor fruit, kan je dit styling verhaal doortrekken in een keuken of aan tafel. Spice it up met de vintage Lego peper & zout vaatjes.

Boch La Louvière koffieserviesBoch La Louvière koffieservies⋅

dag nacht

lakens . dekens . badhanddoeken . douchegordijnen . spiegels . kledingrekken . manden . . .

.

Een oorwurm zonder weerga, die “Arabian Nights” van Jafar. Voor de mysterieuze 1001 nachten zou satijnzacht, smaragdgroen bedlinnen niet misstaan. Voor een midnight swim zijn er XL badlakens in uitgesproken uni-kleuren, met een speels bollenpatroon of geometrische print. Kleren worden opgehangen aan strak vormgegeven kapstokken in geel, groen, basic wit of zwart.

 

.

Dit kan allemaal opgeborgen worden in een vintage locker, of opgehangen aan het ‘Servo Muto’ rek, ontworpen door Tjerk Reijenga (Pilastro).

aan uit

hanglampen . staanlampen . vloerlampen . wandlampen . bureaulampen . tafellampen . . .

.

Geen magische wonderlampen en vriendelijke geesten helaas, maar wel een paar mooie designklassiekers of de herinterpretatie van zo’n icoon. Konstantin Grcic stak de OK lamp van Flos in een nieuw jasje en won er in 2014 de prestigieuze prijs Compasso d’Oro mee. Ook hier passeren ontwerpen van Muller Van Severen de revue, naast hedendaagse draadlampen en een minimalistische lamp van Muuto. De E27 lamp van dit populaire Scandinavische merk is lief voor je portemonnee, verkrijgbaar in 13 kleuren en door zijn eenvoud geschikt voor elk interieur.

 

.

Absolute favoriet qua verlichting in dit styling verhaal is de Toucan bureaulamp van H.T. Huang, hierboven te zien in 2 uitvoeringen, naast een aantal andere knalgele of groene vintage wand- en hanglampen.

papier hier

notitieboekjes . potloden . opbergdozen . cadeaupapier . laptop sleeves . audio . kalenders . . .

.

Een kleurboost voor je werkplek? Search no more : Van notitieboekjes tot Ipad sleeves, van cadeaupapier tot opbergdoosjes in geel en/of groen, het ene printje al wat drukker dan het andere. Een monochroom werk van Ellsworth Kelly zou niet misstaan tegen de muur in Jafar’s bureau. Deze kunstenaar is bekend om zijn hard edge, minimale schilderijen in groot formaat met heldere vormen en kleuren. Eind vorig jaar bezocht ik een indrukwekkende tentoonstelling van zijn schilderijen, tekeningen en collages in museum Voorlinden. Deze is helaas afgelopen, maar maak zeker even kennis met deze eigenzinnige kunstenaar via de video in de Jafar playlist, onderaan deze pagina.

 

.

Een tweedehands magazine rekje in geperforeerd staal, wandrekje van Tomado of de Bobby trolley van Joe Colombo in geel, groen of zwart, zijn ideale opbergopties binnen dit concept.

 

papier hier

dekbedovertrekken . knuffelbeesten . kussens . voorleesboeken . kleurpotloden . speelgoed . . .

.

Niet overdrijven? Toch wel! Uit de kluiten gewassen Lego blokken doen dienst als lunchbox of opbergdoos. De speelse drinkbeker die Richard Hutten ontwierp, heeft gigantische oren en een toepasselijke naam: Dombo. In het Nederlands heten deze mokken Domoor en daar valt dan weer een flauwe bananenmop over te maken.

.

.

Van een banaan in je oor naar de vintage kikker telefoon van David Craft, en een paar tweedehands opties om speelgoed op te bergen of weg te toveren in de slider hierboven.

×

Op de Pinterest pagina van Jafar vind je elk beeld uit deze slideshows, samen met zo volledig mogelijke copyrightinformatie én een online verkooppunt. Hier post ik ook nieuwe producten en inspirerende sfeerbeelden.

(De producten in de slideshows zijn geselecteerd in 2016 en mogelijk niet meer verkrijgbaar. De vintage items werden in diezelfde periode te koop aangeboden op 2dehands.be maar zijn intussen verkocht en daarom niet toegevoegd op Pinterest.)

×

update 18/07/2020:  I recently decided to wrap up the vintage chapter of smykke.be, and am now selling the sets that were curated for the 6 different concepts on 2dehands.be. For each set that’s sold, I’ll  donate 5€ to the Sheltersuit Foundation. I hope you’ll find something you like and treat yourself or maybe surprise a friend with some vintage treasures. Enjoy the shopping!

JA_set 1_1

JA_set 1_2

jafar_vintage set 01

.

JA_set 2_1

JA_set 2_2

jafar_vintage set 02

.

JA_set 3_1 new

JA_set 3_2

jafar_vintage set 03

 

×

Tenslotte nog een playlist: beeld en klank om het plaatje compleet te maken en de sfeer rond dit concept te versterken, gaande van sfeermuziek tot performance art, van cartoons tot documentaires. Enjoy!

 

×

Graag nog meer inspiratie? Check de andere concepten!

AGATHA

GEORGES

JUDITH

FRANCES

MALIK